Eilen ja tänään oli parsonyhdistyksen luonnetesti Ylöjärvellä, johon osallistui kolme meikäläistä. Lauantaina testissä olivat Ossi ja Teukka, Kamunkorven Kettu Kuittaa ja Teuvo Tursas. Molempien osalta testi meni aikalailla odotusten mukaan. Ekana Teukka, jolta ei oikein saatu kunnon reaktiota mihinkään. Teukka ei leikkinyt, ei haukkunut, ei pelännyt, ei kokenut tulleensa uhatuksi. Kelkalla se sanoi pari kertaa hau, mutta sen jälkeen kävi kusemassa kelkan päälle (tämä oli muuten tuomareiden mukaan pelon peittelyä...). Teukka ei sanonut mitään puolustushyökkäyksessä tai terävyyskokeessa, tuijotti vain häntä pystyssä hyökkäävää tuomaria. Ei siis reaktiota suuntaan tai toiseen. Loppupuheenvuorossa tuomari totesi, että luonnetesti ei ole tämän tyyppisiä koiria varten. Koiria, jotka saavat moottorinsa käyntiin vasta riistatilanteessa. Teukalle osa-alueista toimintakyky +1 kohtalainen, terävyys +1 pieni, puolustushalu +1 pieni, taisteluhalu -1 pieni, hermorakenne +1 hieman rauhaton, temperamentti +1 erittäin vilkas, kovuus +1 hieman pehmeä, luoksepäästävyys +3 luoksepäästävä, avoin. Loppupisteet 110 p. Tuo taisteluhalun miinukselle meneminen rokottaa melko rankasti pisteitä.

Ossipossu testattiin veljensä jälkeen ja myös se käyttäytyi melko odotetulla tavalla. Ossin testi kompastui pimeän huoneen oven suussa olleeseen ritilään. Melko jännä juttu, mutta aikanaan Ossin isä kosahti omassa testissään aivan samaan asiaan. Loppupuheenvuorossa tuomarit sanoivat koiran osoittaneen huomattavan hyvää toimintakykyä testin kaikissa muissa osa-alueissa, mutta valitettavasti tuo ritilä laski pisteet sekä toimintakyvyn että kovuuden kohdalla pykälää alemmksi. Osa-alueet olivat toimintakyky +1 kohtalainen, terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua, puolustushalu +3 kohtuullinen, taisteluhalu +2 kohtuullinen, hermorakenne +1 hieman rauhaton, temperamentti +3 vilkas, kovuus +1 hieman pehmeä, luoksepäästävyys +3 luoksepäästävä, avoin. Loppupisteet 174 p. Molemmat pojat olivat laukaisuvarmoja.

Sillan aika jännää, että testissä oli paljon erilaisia parsoneja testattavana, joiden käyttäytymisessä oli maallikon silmään melko suuriakin eroja. Siitä huolimatta yhtä koiraa lukuunottamatta lauantaina kaikki olivat toimintakyvyltään kohtalaisia, hermorakenteeltaan hieman rauhattomia ja kovuudeltaan hieman pehmeitä. Eli ei näköjään ne pisteet, vaan kyllä se melkein on nähtävä se sen koiran suoritus, että ainakaan itse pystyn johtopäätöksiä  koiran luonteesta tekemään.

Sunnuntaina testissä oli Tyyne, Kamunkorven Tiukka Typykkä. Tyyne suoriutui mielestäni vähintään kohtalaisesti testistä, mutta suurin yllätys oli testin lopussa se, että se selvästi paineistui laukauksista. Tähän mennessä se ei ole reagoinut ukkoseen tai ilotulitukseen millään tavalla, joten siksi ehkä se oli yllätys. Tyynen osa-alueet olivat toimintakyky -1 pieni, terävyys +1 pieni, puolustushalu +3 kohtuullinen, taisteluhalu -1 pieni, hermorakenne +1 hieman rauhaton, temperamentti +1 erittäin vilkas, kovuus +1 hieman pehmeä, luoksepäästävyys +3 luoksepäästävä, avoin. Loppupisteet 82 p. Jälleen tuo taisteluhalu oli ehkä se suurin pisteiden pudottaja. Hieman ihmettelin tuota miinukselle mennyttä toimintakykyä, koska Tyyne klaarasi mielestäni koko radan reippaasti häntä pystyssä. Yksi huono juttu oli se, että Tyyne käänsi hyökkäävälle tuomarille selkänsä, eikä puolustanut itseään. Tässä kuulemma loppui toimintakyky. Myös lopun paineistuminen laukauksista vaikutti toimintakykyyn. Mutta oli se silti oma itsensä, jos ei ihan loppua oteta huomioon :D Tyyne ja veljensä Teukka todellakin ovat sellaisia, että eivät reagoi haukkumalla, eivät ole teräviä ja ovat todellakin vilkkaita. Tyynen kohdalla mietin, että onko tuo jopa häiritsevän vilkas... Kuitenkin nämä sisarukset ovat todella helppoja koiria kotioloissa ja eikä sitä taisteluhalua puutu metsällä :)

Mielenkiintoinen viikonloppu totta tosiaan ja tulipahan nähtyä paljon erilaisia suorituksia. Omien kasvattien tuloksiin olen tyytyväinen, vaikka pisteet eivät tehneet oikeutta Tyynelle ja Teukalle. Sunnuntainkin koirat taisivat kaikki olla hermorakenteeltaan sekä kovuudeltaan plus ykkösiä ja kahta narttua lukuunottamatta toimintakyvyltään sama juttu. Eli melko tasaista noiden pisteiden kanssa. Miksi on olemassa niiden kohdalla eri kategorioita, jos niitä ei käytetä? Koirien käyttäytyminen läpi testin oli kuitenkin niiiin erilaista.

Pennut voivat hyvin, lisää kuvia niistä alkuviikosta :)