Ylöjärvellä järjestettiin Parsonrussellinterrierit ry:n luonnetesti lauantaina 16.10. Myöhään perjantai-iltana sain Riitalta soiton, että yksi koira on peruuntunut ja varakoirat eivät pääse, joten yksi paikka olisi vapaana. Eli ei muuta kun Laku testiin. Se on ainoa meidän koirista, joka ikänsä puolesta on testattavissa. Laku toimi aika pitkälti kuten olin odottanutkin. Se sai kaikista muista osa-alueista +3, toimintakyvystä +2 ja hermorakenteesta sen perinteisen +1. Loppupuheessa tuomarit tosin kertoivat miettineensä Lakulle +2 hermorakennetta, mutta lopun pälyily (sai hyvät tuoksut hiiristä...) varmisti plus ykkösen. Tuomarit olivat kovin kitsaita hermorakenteen ja toimintakyvyn pisteistä. Kukaan ei saanut sitä ykköstä enempää hermoista ja toimintakyvystäkin taisi saada Lakun lisäksi ainoastaan vain yksi koira kakkosen. Mun mielestä olivat siinä suhteessa vähän tiukkoja. Kyllä siellä aika toimintakykyisiä koiria oikeesti oli. No enivei, Lakun loppupisteet olivat +215 ja mun mielestä kuvaa koiraa hyvin.

Testissä oli myös Arska, Elio Da Roseira Brava. Arskan loppupisteet olivat +154, jossa kaikki osa-alueet plussalla. Loppupisteitä laski temperamentti (+1, erittäin vilkas) ja kovuus (+1, hieman pehmeä).


Arska

 

Testissä oli myös kasvattini Hertta, Kamunkorven Hilppatirppa. Herttaa jänskätti kelkka, tynnyri ja pimeä huone. Loppupisteissä miinuksella toimintakyky ja kovuus. Loppupisteet +73, jossa kuitenkin tärkeät hermorakenne, temperamentti ja luoksepäästävyys plussalla. Taisi olla Hertan emännälle aikamoinen yllätys neidin käytös? Mutta kyllä se Hertta edelleen on sama ihana Hertta, eiks niin ;)


Hertta

 

Nyt kun olen kuukauden sisällä ollut sekä MH-kuvauksessa että luonnetestissä, jossa mukana on ollut useita parsoneita sekä oma koira, on helppo tehdä jonkinlaista vertailua näiden kahden aika erilaisen luonteen määrittelijän välillä. Pakko todeta, että kyllä tälle rodulle paljon enemmän koiran todellisesta luonteesta ja etenkin rodunomaisesta luonteesta informaatiota antaa MH-kuvaus. MH-kuvauksen etuihin täytyy laskea se, että koira on enemmän vapaana ja joutuu itse tekemään päätökset useassa kohtaa. MH-kuvaus on monipuolisempi ja siinä ei ihminen uhkaa koiraa missään tilanteessa vaan uhka toteutetaan muulla tavalla. Leikki on tärkeässä roolissa MH-kuvauksessa ja tuntuu, että se ei ole koiralle niin rankka kuin luonnetesti, vaikka kestoltaan onkin pidempi. Lisäksi luonnetesti on kuitenkin arvostelulaji ja tulokset ei ihan aina ole vertailukelpoisia. MH-kuvauksessa kirjataan ylös mitä koira missäkin tilanteessa tekee, eikä niitä tekemisiä millään tavoin pisteytetä. Mun mielestä se antaa enemmän vertailukelpoisuutta eri aikaan kuvauksessa olleille koirille. Harmi vaan, että MH-kuvauksen järjestämisestä on tehty niin vaikeaa. Toivottavasti se olis meille jossain vaiheessa kuitenkin mahdollista. Siihen asti täytyy tyytyä epävirallisiin kuvauksiin ja luonnetesteihin :D

Kuvia luonnetestistä löytyy täältä. Niitä saa asianosaiset ottaa omaan käyttöönsä :) Kaikista koirista ei tullut kuvia, kun mulla meni oman koiran suorituksen jännittämiseen ja jännityksen purkuun aikaa :DD